dimecres, 23 de març de 2011

El DENIP

Per Montse Gavaldà.

És el Dia escolar de la No Violència i la Pau. Es celebra cada 30 de Gener (o en dies propers a la data), dia de l’aniversari de l’assassinat de Gandhi.

Aquest dia es posen en pràctica diferents iniciatives i arguments amb un objectiu comú i amb la participació voluntària de totes les escoles del món. L'objectiu és el de fomentar l’educació en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte pels drets humans, la no violència i la pau. Amb la participació de tots els alumnes com del personal docent i no docent.

Va estar una iniciativa del poeta, educador i pacifista mallorquí Lorenzo Vidal Vidal instaurada i difosa des de l'any 1964.
La nostra escola n'ha fet d'aquest dia un dia molt especial per a tothom, organitzant activitats i espais de reflexió segons les diferents etapes educatives, amb la idea de transmetre que cadascun de nosaltres podem contribuir en els valors de pau i solidaritat, però que units podem, fins i tot, arribar més lluny. Així com el missatge d’aplicar-ho a la nostre vida quotidiana: l'ajut al company, el respecte per la diferència, l'escolta de la necessitat...........
Enguany s'ha celebrat el divendres 28 de gener i s'han realitzat les següents activitats:
- Cicle inicial: A partir de contes i d’una pel·lícula han reflexionat sobre el que és la pau i com podem fer un món millor. Després han cantat tots plegats una cançó.
- Cicle mitjà: Han conegut el personatge de la Mare Teresa de Calcuta, han treballat a partir d’una cançó i una pel·lícula el que farien si fossin presidents i com aconseguir un món millor.
- Cicle superior: Han treballat què és el DENIP i els seu significat així com el personatge de Gandhi; també a partir d’un audiovisual han reflexionat com fer front als conflictes sense violència. Han elaborat uns adhesius amb el logotip de DENIP per a repartir entre tot el personal de l'escola.

Tots els alumnes han realitzat un fris de les seves mans on cadascun ha necessitat del company per a dibuixar-les.
Han fet una trobada en el poliesportiu per a explicar les activitats i els propòsits que cada nivell ha fet per a contribuir a assolir la Pau.

El missatge és clar: LA PAU, LA NO VIOLÈNCIA ÉS COSA DE TOTS.
El més important seria que aquesta "celebració" no quedés en un dia a l’any sinó que cada dia ens poguéssim recordar "un mica" del DENIP i ser capaços de fer que tots els propòsits que s'han treballat estiguin presents en el nostre dia a dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada